2011. november 8., kedd

Párizs - Franciaország

Párizs az Eiffel-toronyból
Párizs a Francia Köztársaság fővárosa, Észak-Franciaországban, a Párizsi-medence közepén, a Szajna két partján, a Marne torkolatánál, északon és délen dombokkal körülvéve, 75 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. Éghajlata mérsékelt, az Atlanti-óceán éghajlati hatása alatt áll.

A közigazgatási értelemben vett város (La Ville de Paris) ma már a tulajdonképpeni város belső magja. Ennek területe 105 négyzetkilométer, lakossága 2 200 000 fő. A tényleges település (agglomeráció) a külvárosokkal és az élővárosokkal (banlieuekkel) , amelyek közigazgatásilag önállóak, de valójában Párizshoz tartoznak (Boulogne, Saint Denis, Neuilly, Montreuil, Ivry, Argenteuil stb.) több mint tízszerese a város területének (1450 négyzetkilométer). Lakóinak száma pedig valamivel több mint 9 000 000. Párizs városa közigazgatásilag 20 kerületre (arrondissement), és minden kerület 4-4 negyedre (quurtier) oszlik.

               Nagyobb térképre váltás    Párizs térképe

Párizs turisztikailag a világ leglátogatottabb városa, körülbelül harminc millióan keresik fel évente. Párizst tartják a legzöldebb és legélhetőbb európai fővárosnak, és sajnos a legdrágábbnak is.

Emellett Párizs fontos gazdasági, oktatási és üzleti központ is, a világ legnagyobb vállalatainak központja. A párizsi régióban a legmagasabb a felsőoktatásban résztvevő diákok száma, az Európai Unió kutatási és fejlesztési központja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése